Als je kijkt naar de beroepsgroepen die het meeste vertrouwen bij mensen genieten, dan zijn dat de artsen. Met stip op één bij het rijtje minste vertrouwen staan de politici. Het is een vervelend gevoel om niet vertrouwd te worden, terwijl wij toch echt het beste met de samenleving voorhebben. Wij geloven dat dat voor andere partijen ook geldt. Er is geen politicus die z’n bed uit komt en denkt: “vandaag zal ik de kluit eens even lekker bedonderen”. Dat kunnen wij niet geloven. Toch leeft het gevoel van wantrouwen breed.
Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau van eind vorig jaar blijkt dat 62% van de Nederlanders vindt dat het de verkeerde kant opgaat met het land (was 46% in het voorjaar van 2022). 60% is niet tevreden met de politiek in Den Haag (was 49%). Daar staat tegenover dat 85% van de Nederlanders nog steeds tevreden is over hun eigen leven. Je zou kunnen zeggen: “Met mij gaat het goed, maar met ons gaat het slecht”.
De boeiende vraag is waar dat gevoel van wantrouwen dan vandaan komt. Wat ons betreft is dat simpel. Als je iets belooft, dan moet je het nakomen. Dat geldt voor de gaswinning in Groningen, voor de afhandeling van het Kanaaldrama Almelo de Haandrik, maar ook voor afspraken rondom het AZC.
En daar slaat het College van Burgemeester en Wethouders de plank in onze gemeente mis. In Loozen wil het College haar belofte rondom het AZC breken. Vorig jaar zei de burgemeester: “De nood is nu hoog, daarom moeten we nu snel extra opvangplekken regelen. Ik kan bij deze zeggen, langer dan een jaar zal het niet duren. Het is aan ons die belofte na te komen.” Een keiharde belofte. De buurt is boos nu het College in een nieuwsbrief aangeeft tóch langer vluchtelingen willen op te vangen in Loozen. “We voelen hier wel ongemak bij”, schrijft het College.
Eigenlijk maakt die zin het nog erger. Willens en wetens wordt geen woord gehouden. Wij vinden dat onacceptabel en vooral heel onverstandig. Willen wij in de toekomst draagvlak houden voor de opvang van vluchtelingen, dan moet je in ieder geval doen wat je belooft. Wat ons betreft houdt het College wél woord. Wij hebben daarom schriftelijke vragen gesteld. De vergunning voor het AZC aan de Jachthuisweg in Hardenberg loopt in maart 2026 af. Dan heeft Hardenberg 10 jaar lang 750 mensen opgevangen. De belofte was dat het bij 10 jaar zou blijven. Wat ons betreft staat die belofte als een huis . Wij hopen voor het College ook. Daar zullen wij in ieder geval op toezien. Dat beloven wij! En wat je belooft moet je…..
Piet-Cees van der Wel
en Erik Volkers
DOEN’22
Door Frederik Verburg
Hoi lokale politici,
Wat wordt er met die bonussen gedaan die de gemeente krijgt per opvangplek? (€ 2500,- per plek dacht ik?) Hoe en onder wie wordt dit verdeeld? Zien de om de tuin geleidde Loozenaren hier bijvoorbeeld ook iets van terug?
Het beleid dat Hardenberg voert ten opzichte van asiel is echt waanzin. Het kan bijna niet anders dan dat een aantal personen met een vinger in de pap hier flink aan verdienen en dit kostte wat het kost door wil zetten, met of zonder draagvlak. Het heeft Hardenberg in ieder geval een stuk lelijker gemaakt en ik kom er niet meer graag. De gruwelijkheden die zich in het veel te grote AZC afgespeeld hebben, de overlast in het centrum. Afspraken die het COA niet nakomt worden beloond door het regelen van nog meer opvangplekken. Het is absolute waanzin en ik kom ook niet meer graag in Hardenberg hierdoor. Het is pijnlijk om de negatieve veranderingen in het straatbeeld terug te zien. De ongecontroleerde verspreiding van o.a. de lelijke islamitische cultuur in een eens zo mooi oerhollands en christelijk plaatsje.. erg treurig. Gelukkig hoef ik er nog maar af en toe te zijn en komt de spreidingswet er niet zodat de gemeentes met gezond verstand ze niet opgedrongen krijgen!
Groetjes