Contributiestijging verenigingen dreigt. DOEN’22: “Gemeente zorg voor compensatie en hou sporten betaalbaar”.

Contributiestijging verenigingen dreigt. DOEN’22: “Gemeente zorg voor compensatie en hou sporten betaalbaar”.

DOEN’22 heeft bezorgdheid geuit over de toenemende financiële druk op sportverenigingen als gevolg van stijgende energiekosten. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders, met de oproep voor compensatie om sport betaalbaar te houden.

Uit een onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat ongeveer de helft van de sportverenigingen hun lidmaatschapskosten aanzienlijk moeten verhogen vanwege hogere energielasten. Dit treft vooral verenigingen met variabele energiecontracten.

De stijgende energiekosten vormen niet alleen een bedreiging voor het voortbestaan van sportverenigingen, maar ook voor sportondernemers. Meer dan een derde (36%) van de sportaanbieders noemt deze ontwikkeling een (zeer) groot punt van zorg, terwijl de helft vreest dat hun organisatie erdoor in gevaar komt.

Sportpark in Dedemsvaart.

DOEN’22 is bezorgd dat sport minder toegankelijk wordt als verenigingen hun energiekosten moeten doorberekenen aan leden. De partij heeft een aantal vragen aan het college gesteld, waaronder de noodzaak van een inventarisatie om te bepalen welke verenigingen in moeilijkheden verkeren door de stijgende energieprijzen.

DOEN’22 pleit ook voor financiële ondersteuning voor deze verenigingen en ziet een kans om verenigingsfaciliteiten tegelijkertijd te verduurzamen. Een mogelijkheid hiervoor zou een duurzaamheidsfonds voor verenigingen kunnen zijn.

DOEN’22 hoopt binnen drie weken antwoord te krijgen van het College.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *