Het COA heeft in de Stentor aangegeven dat ze in gesprek zijn met de gemeente Hardenberg over voortzetting van asielopvang. Dit roept opnieuw vragen bij ons op.
In een gezamenlijke actie hebben de fracties van VVD, Doen’22, OpKoers.nu, CDA en ChristenUnie schriftelijke vragen ingediend bij het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) van Hardenberg. De vragen zijn gericht op de recente berichtgeving over de verlenging van de asielopvang in Hardenberg en de mogelijke verschuiving van asielzoekers naar Nijverdal. De aanleiding voor de vragen is een reeks artikelen in De Stentor waarin wordt gesteld dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) momenteel in gesprek is met de gemeente Hardenberg over de verlenging van de vergunning voor het asielzoekerscentrum (AZC) Heemserveen, die in maart 2026 afloopt. Een woordvoerder van het COA zegt in de Stentor:
“Er is helemaal geen sprake van het opheffen van dit azc, laat staan van het overhevelen van asielzoekers naar Nijverdal. In maart 2026 verloopt de vergunning in Hardenberg en we zijn druk in gesprek over het verlengen daarvan.” (artikel 9 juli 2024)
“We zijn in gesprek met Hardenberg over een andere opvanglocatie, nadat de vergunning verloopt. Daarover is ook een onderzoek gaande. De gemeenteraad gaat uiteindelijk over de locatie, maar hoe dan ook zullen we vluchtelingen blijven opvangen in Hardenberg.” (artikel 11 juli 2024)
Vragen aan het College van B&W
De meest recente ontwikkelingen zorgen voor onrust en bezorgdheid bij onze inwoners. De roep om afspraken na te komen wordt gelukkig steeds breder gedeeld en daarom hebben we met de vier coalitiepartijen opnieuw vragen gesteld over dit onderwerp:
- Gesprekken met COA: Klopt het dat het college met het COA in gesprek is over vluchtelingenopvang na 2026?
- Verhouding tot amendement: Hoe verhouden deze gesprekken zich tot het door de raad geamendeerde handelingskader voor vluchtelingenopvang?
- Uitgangspunten na 2026: Moeten wij uit uw eerdere beantwoording concluderen dat uw uitgangspunt voor opvang van vluchtelingen na 2026 mogelijk verschilt van het door de raad aangenomen handelingskader?
- Afwijking van geamendeerde tekst: Wijkt u daarmee af van de geamendeerde tekst van het handelingskader, waarin staat dat de raad een afweging moet maken over aanvullende maatregelen voor de opvang van vluchtelingen?
Achtergrond en Bezorgdheid
De vragen weerspiegelen de bezorgdheid over de onduidelijkheid rond de toekomstige opvang van vluchtelingen in Hardenberg. In een eerder aangenomen amendement heeft de gemeenteraad een duidelijk signaal afgegeven over de opvang van vluchtelingen na afloop van de huidige vergunning. DOEN’22 steunde dit amendement niet, omdat het wat ons betreft op meerdere manieren kon worden geinterpreteerd. Het amendement stelt: “Hoewel de gemeente aan wettelijke verplichtingen zal voldoen, eventuele aanvullende maatregelen zorgvuldig afgewogen moeten worden op basis van maatschappelijke omstandigheden.” Dit biedt de mogelijkheid om tóch meer te doen dan de wettelijke taak. Het college lijkt dat nu ook te doen. Daarom deden wij een in ons ogen verstandiger voorstel.
Motie sluiting AZC’s volgens afspraak.
Wij dienden destijds samen met 50Plus een motie in die opriep om:
• Als uitgangspunt van vluchtelingenbeleid uit te gaan van: Voldoen aan de wettelijke vluchtelingenopgave en niet meer dan dat.
• Het COA schriftelijk en aangetekend mede te delen dat het terrein van het AZC aan de Jachthuisweg in Heemserveen na maart 2026 economisch zal worden ontwikkeld en niet meer beschikbaar is voor de opvang van vluchtelingen.
• De opvang in Loozen volgens afspraak niet voort te zetten.
• Dit ook mede te delen aan de gemeenten in samenwerkingsverbanden, zodat zij de kans krijgen om verantwoordelijkheid te nemen.
Deze motie werd alleen door ons en 50Plus (inmiddels SGH) gesteund destijds.
Samenwerking
Wij vinden het het een goede ontwikkeling dat de politieke steun voor onze lijn groter lijkt te worden. Wij zijn blij om deze vragen samen met de vier coalitiepartijen in te dienen. We danken de vier partijen dan ook voor deze constructieve samenwerking.