De 7 mogelijke AZC-locaties in de gemeente Hardenberg worden niet nader onderzocht en zijn definitief van de baan.
Dat werd duidelijk tijdens een drukbezochte bijeenkomst van de oriënterende ronde van de gemeenteraadsvergadering.
DOEN’22 fractievoorzitter Piet-Cees van der Wel hoopt dat de rust in de gemeente nu terugkeert nu die definitieve duidelijkheid er is voor de omwonenden van de 7 locaties die op de nominatie stonden voor diepgaander onderzoek.
Onderzoek was in opdracht van groot gedeelte van de raad
Vorig jaar nam de gemeenteraad bijna geheel unaniem het “handelingskader vluchtelingen- en migratievraagstuk aan. Alleen DOEN’22 stemde tegen dit plan.
De raad gaf met het oog op de spreidingswet in dat handelingskader het College de opdracht mee om te kijken naar mogelijke opvanglocaties voor asielzoekers.
Twee weken geleden werd duidelijk dat naar aanleiding van de opdracht van de raad deze zeven locaties in beeld waren voor nader onderzoek:
Hardenberg – hoek Rheezerweg-Twenteweg
Hardenberg – Nieuwe Burgerkampweg (tussen de Radewijkerbeek en de Klinkerweg)
Bruchterveld – Kuilenweg (naast het Veldpad)
Hoogenweg – Hardenbergerveldweg I (vlakbij de Emtenbroekerdijk)
Hoogenweg – Hardenbergerveldweg II (tussen de Lageweg en de Hoogenweg)
Dedemsvaart – Oude Zuidwolderstraat (de oude gemeentewerf)
Dedemsvaart – Sponturfwijk (tussen de Mulderij en de Strooiendorp)
Dit leverde heel veel commotie op in de samenleving. Twee drukbezochte bijeenkomsten in de Evenementenhal en een vergadering van de gemeenteraad met 31 insprekers.
Een dag voor de vergadering haalde de coalitie de angel al uit het debat, doordat zij met een gezamenlijk statement kwamen dat zij geen diepgaand onderzoek naar de zeven mogelijke opvanglocaties meer wilden, waardoor hier plotseling een meerderheid voor ontstond.
DOEN’22 benadrukte in de raadsvergadering nogmaals haar standpunten.
Locaties definitief uit beeld
Tijdens de vergadering werd duidelijk dat deze locaties ook van de baan zijn als de spreidingswet om wat voor reden dan ook wel van kracht blijft. Fractievoorzitter Bert Gelling van de VVD stelde dat de gemeente het niet kan maken om dat boven de markt te laten hangen. Gelling gaf aan dat de omwonenden van de zeven locaties die op de nominatie stonden voor diepgaand onderzoek dan nu wel definitieve duidelijkheid verdienden. De plannen moeten definitief van tafel. Dit werd uiteraard door onze partij, maar ook door andere partijen in de gemeenteraad gesteund.
De VVD komt in de raadsvergadering van 8 april samen met onder andere DOEN’22 met een motie die moet bekrachtigen dat er definitief geen asielzoekerscentrum wordt gevestigd op 1 van die 7 locaties.
Bewoners AZC verhuizen volgend jaar
Het contract met het COA voor het asielzoekerscentrum aan de Jachthuisweg loopt af op 8 maart 2026. De asielzoekers die daar dan nog verblijven zullen een nieuw verblijf krijgen in een ander asielzoekerscentrum in een andere gemeente in Nederland.
Reactie fractievoorzitter Piet-Cees van der Wel
“De afgelopen weken haalde niet altijd het mooiste in iedereen naar boven. Hopelijk keert de rust en de gemoedelijkheid terug in onze gemeente. We zijn blij dat de uitkomst is waar wij al sinds de oprichting voor hebben gestreden. Het nakomen van de afspraak om het asielzoekerscentrum te sluiten op 8 maart 2026. Nu is het aan PVV-minister Faber om zich ook aan haar belofte te houden, namelijk het afschaffen van de spreidingswet. Wij roepen haar op om tempo te maken.”