AZC aan de Jachthuisweg gaat dicht in 2026.
Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar na lang aandringen van onder andere DOEN’22 houdt het college toch woord. De asielzoekerscentra aan de Jachthuisweg en in Loozen worden gesloten.DOEN’22 is blij met het voornemen van het college om woord te houden. Met name het AZC aan de Jachthuisweg heeft veel overlast gegeven in de omgeving. Het draagvlak nam steeds meer af om door te gaan op de huidige locatie, te meer omdat er harde toezeggingen door de gemeente zijn gedaan dat het AZC er maximaal 10 jaar zou staan. Daarna zou het gebied economisch ontwikkeld worden. Ook DOEN’22 vindt het belangrijk om mensen in nood te helpen. Om daarvoor draagvlak te houden, zul je als overheid een betrouwbare partner moeten zijn.
Sluiten AZC Hardenberg en Loozen cruciaal voor het vertrouwen in de gemeente
Fractievoorzitter Piet-Cees van der Wel: “Wat het college nu wil doen is verstandig. Wat je belooft moet je doen. Zo simpel is het. Nu blijkt dat er bij een zwaar dossier als dit, afspraken kunnen worden gemaakt met de gemeente en dat is goed voor het vertrouwen in de overheid. Al ging het niet zonder slag of stoot”. Het college van Burgemeester en wethouders hield lang een slag om de arm door de toenemende vluchtelingenstroom en de capaciteitsproblemen in Ter Apel en brak zelfs haar belofte bij het AZC in Loozen wat er maximaal een jaar zou staan. Daar worden sinds 2022 vluchtelingen opgevangen. “Het breken van beloftes is funest voor het vertrouwen en schaadt daarmee in dit geval het draagvlak voor vluchtelingenopvang”, aldus van der Wel. “Daarom is het zo goed dat deze belofte wel wordt nagekomen. Dat zou op zichzelf al niet bijzonder, maar normaal moeten zijn.”

Asielopgave blijft voorlopig
Wel wordt er nu gezocht naar nieuwe locaties, omdat de asielopgave door de spreidingswet helaas niet is verdwenen. “Ook in de gemeente Hardenberg zullen we ons aan de wet moeten houden, of we dat nou leuk vinden of niet”, aldus fractievoorzitter van der Wel. “De afgelopen jaren hebben wij veel meer gedaan dan ons wettelijk werd opgedragen. Sterker nog; ons AZC werd in de totale noodopvang opgave niet meegerekend, waardoor we zelfs door de provincie Overijssel als weigergemeente werden weggezet. Dat is echt lelijke politiek. Met 850 asielzoekers en ook nog eens bijna 300 Oekraïners had de provincie Overijssel ons een groot compliment moeten maken, in plaats van ons weg te zetten als weigergemeente. Terwijl de andere Vechtdalgemeenten lange tijd helemaal niets en veel minder deden. Dat is oneerlijk”.
Wettelijke taak volbrengen, maar niet meer dan dat
De gemeente Hardenberg was de afgelopen tien jaar goed voor meer dan een derde van de totale opvang in de regio IJsselland. (Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle vormen samen die regio. “Wij kunnen dus met opgeheven hoofd zeggen dat we de afgelopen jaren heel veel hebben gedaan voor mensen in nood. Ik ben daar echt trots op. Tegelijkertijd zien we ook dat dat veel van de samenleving heeft gevraagd. Misschien wel te veel. Daarom vinden we het legitiem om onze omgeving weer even adem te laten halen. Natuurlijk moeten wij aan de wet voldoen, dus zullen we zolang de wet ons opdraagt vluchtelingen op te vangen daarvoor onze verantwoordelijkheid nemen. Er is alleen wel een grote “maar”. Zodra het kabinet ook woord houdt en de spreidingswet van tafel gaat, stoppen we in ieder geval de komende 10 jaren met het opvangen van asielzoekers wat ons betreft. 1 op de 3 gemeenten vangt al jaren geen asielzoekers op. Dat vinden wij niet solidair. Wij hebben onze verantwoordelijkheid de afgelopen jaren meer dan genomen, nu is het aan andere gemeenten om dat te doen.
Onderzoek naar nieuwe locatie
Op dit moment vindt er onderzoek plaats naar nieuwe locaties. Sommige locaties zijn van de gemeenten, andere plekken zijn particulier eigendom. Wij wachten dat onderzoek en het voorstel voor een locatie af. Zodra dat onderzoek er is, komt de politiek aan het woord. Wij vinden het nu nog te vroeg om aan te geven welke locaties er wel of niet geschikt zijn, zolang het College nog geen onderbouwing heeft gegeven bij welke locaties zij als geschikt achten. We willen niet op de stoel van het College gaan zitten en hen eerst zorgvuldig de locaties laten onderzoeken.
Onze standpunten zijn glashelder:
1. Zodra de spreidingswet van tafel gaat, zoals het kabinet van plan is, stoppen we met de opvang en verdwijnen wat ons betreft de opvanglocaties voor asielzoekers in onze gemeente in ieder geval de komende tien jaar.
2. We moeten ons aan de wet houden. Zolang de spreidingswet geldt zullen we vluchtelingen op moeten vangen in de gemeente Hardenberg op één of meerdere nieuwe locaties.
3. We zijn geen principieel tegenstander van de opvang van vluchtelingen, wel tegen het niet nakomen van beloftes.
4. Het COA is veel afspraken niet nagekomen bij het AZC aan de Jachthuisweg. In eventuele nieuwe afspraken met het COA nemen we stevige voorwaarden op over het binnen bepaalde tijd opzeggen van de overeenkomst als de spreidingswet van tafel gaat.
5. Ook maken we met het COA afspraken over de opvang van zogenaamde “veilige landers”. Voor hen is wat ons betreft geen plaats in de gemeente Hardenberg, maar wel voor gezinnen in nood.
6. De opvang van Oekraïners zetten we door.

Door Eric Wijngaarden
Met name het AZC aan de Jachthuisweg heeft veel overlast gegeven in de omgeving
Dus nu geeft de gemeente weer tonnen/miljoenen uit om het probleem te verplaatsen ? Weer de hele gemeente in rep en roer. Geweldig bezig zijn jullie ambtenaren met het geld van de burger