Contributiestijging verenigingen dreigt. DOEN’22: “Gemeente zorg voor compensatie en hou sporten betaalbaar”.

Contributiestijging verenigingen dreigt. DOEN’22: “Gemeente zorg voor compensatie en hou sporten betaalbaar”.

DOEN’22 heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en wethouders over de stijgende energielasten voor verenigingen.
Ongeveer de helft van de sportverenigingen moet een fors hogere contributie gaan vragen door gestegen energielasten. Vooral de verenigingen met variabele energiecontracten worden keihard geraakt. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Dit instituut draagt bij aan een goed onderbouwd beleid. Dat beleid is gericht op de bevordering van sport, sportief bewegen en versterking van de sportsector.

De energieprijzen vormen niet alleen een bedreiging voor het voortbestaan van sportverenigingen, maar ook voor sportondernemers. Voor ruim een derde (36%) van de sportaanbieders vormt de ontwikkeling van de energielasten een (zeer) groot punt van zorg. De helft kampt met zeer grote zorgen over de energielasten en geeft zelfs aan dat deze ontwikkeling het voortbestaan van de organisatie bedreigt.

Het risico dreigt dat sport niet voor alle inwoners meer toegankelijk wordt, als verenigingen onder druk komen te staan en energiekosten moeten worden doorberekend. Inmiddels heeft een aantal verenigingen ons weten te vinden en de noodklok bij ons geluid. Wij maken ons hier grote zorgen over en hebben daarom een aantal vragen gesteld.

Tekst gaat verder onder de foto

Sportpark in Dedemsvaart.

In eerste instantie is het belangrijk om alle verenigingen goed in beeld te krijgen. Daarom vindt DOEN’22 dat er een inventarisatie gedaan moet worden welke verenigingen (verder) in de problemen komen door de stijgende energieprijzen.
Wij vinden het belangrijk om deze verenigingen financieel te ondersteunen en hebben gevraagd of het college daar toe bereid is. Tegelijkertijd zou dat ook een kans zijn om accomodaties van verenigingen verder te verduurzamen. Wij denken hierbij bijvoorbeeld aan een duurzaamheidsfonds voor verenigingen.

DOEN’22 hoopt binnen drie weken antwoord te krijgen van het College.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *